Sådan skifter du selv stikkontakter i huset

Outlet

5 måneder siden |  0 comments  |  Bolig

Du har måske oplevet at have en løs stikkontakt siddende i væggen, men været i tvivl om, hvordan du skifter den korrekt. Det kan også være, at du mangler en ekstra stikkontakt i køkkenet, men ikke ved, hvordan man monterer en ny stikkontakt.

Der er mange regler og faldgruber, man skal forholde sig til, så her giver vi dig vejledning omkring regler og gode råd til, hvordan du sikkert udskifter og monterer stikkontakter, så du slipper for at betale et stort beløb for en autoriseret elektriker.

Reglerne omkring el i hjemmet


Der er faste regler for, hvad du som forbruger må lave af el i hjemmet. Elektricitet er svært og farligt at arbejde med, hvilket er grundlaget for Sikkerhedsstyrelsens relativt stramme regler. Du må eksempelvis ikke skifte en stikkontakt uden på huset eller montere en ny stikkontakt, hvis der ikke allerede sidder én på samme sted i forvejen. Omvendt er det dog tilladt selv at skifte en stikkontakt, hvis der allerede er én monteret, og hvis den findes inde i huset.

I 1975 blev der lavet nye regler omkring stikkontakter i huset, der bestemmer, at der som minimum skal være én stikkontakt installeret pr. fire kvadratmeter. Af sikkerhedsmæssige årsager blev der samtidig fastsat en regel om, at der skal være minimum 5 cm fra gulv til bunden af en stikkontakt for at imødekomme eventuelle vandskader.

Udskiftning af stikkontakt


Når du skal udskifte en stikkontakt, er det først og fremmest en god idé at have en vis forståelse for spænding og elektricitet. Sikkerhed er vigtigst, og er du i tvivl, bør du ikke kaste dig ud i det.

Først og fremmest afbryder du strømmen i dit sikringsskab og finder din stikkontakt. Det vil typisk være en Fuga-stikkontakt, der er den klassiske danske model. Den kan findes her. Dernæst vipper du blænddækslet af din stikkontakt med en flad skruetrækker, hvilket blotter to stjerneskruer, der skal skrues ud. Når skruerne er ude, vil der på bagsiden af stikkontakten være tre ledninger, som skal sættes ind i de tilsvarende huller på den nye stikkontakt.

For nye stikkontakter vil fasen oftest være brun, mens nullederen er blå, og beskyttelseslederen er gul eller grøn.

Montering af ny stikkontakt i køkkenet


Når du monterer en stikkontakt i køkkenet, gælder der særlige regler. For det første skal der minimum være tre frie stikkontakter, hvilket vil sige, at den nye stikkontakt ikke må være beregnet til brugsgenstand som køleskab, mikroovn eller kaffemaskine. Kravene for ekstra stikkontakter sikrer mod de store overbelastninger, der kan være i et køkken med mange apparater.

For at imødekomme overbelastningen, skal nye stikkontakter i køkkenet monteres så spredt som muligt. Installerer man en dobbelt stikkontakt, vil den derfor kun tælle som en enkelt.

Som udgangspunkt er det en god idé at have mange stikkontakter i køkkenet. Bruger du eksempelvis mange maskiner på i en stikdåse sat i én stikkontakt, kan overbelastningen i værste fald føre til brand.

EFTERLAD EN KOMMENTAR :

RELATEREDE ARTIKLER :

Sådan gør du din bolig bæredygtig

Vi lever i en verden hvor der er større og større breds på miljøet, hvor indlandsisen på Grønland smelter med lynets hast og om 100 år kan vandstanden være steget med flere meter, hvilket vil føre til uforudsete konsekvenser for menneskeligheden.  Ma...

Read More...

Vinduer efter mål

Det er ofte svært at finde vinduer, der passer perfekt til dit hus, hvis du skal renovere dine eksisterende vinduer. Derfor investerer mange boligejere i vinduer, der er lavet ud fra boligens mål. Når man får special-lavet sine vinduer hos Klarvindue...

Read More...

Hvad er lydisolering?

I dette indlæg skal vi snakke lidt om hvad lydisolering er for en størrelse. Men før vi kan gå ind i det må vi lige finde ud af hvad lyd er. De skriver på Wikipedia: Lyd er den gentagne forplantning af trykbølger gennem luft. Lyd bevæger sig som bøl...

Read More...