magnet

Hvad er magnetisme?

Magneter og magnetisme handler om meget mere end de grønne og røde magnetiske hestesko, som de fleste af os kender fra fysiktimerne i folkeskolen.

 

Magnetisme har sin oprindelse fra Magnesia i Tyrkiet. Det var her, man første gang opdagede magnetisk magneteriale.

 

Magnetisme forårsages af elektroner og kan bedst forklares som bevægelse af elektriske ladninger. Det er et fysisk fenomen: når materialer tiltrækkes eller frastødes andre materialer med magnetiske egenskaber.

 

Alle materialer påvirkes i større eller mindre grad af et magnetfelt. Men ikke alt materiale er magnetisk.

 

Men hvis alt påvirkes af et magnetfelt, men ikke alt er magnetisk, hvad definerer så en magnet? En magnet er et objekt, som selv genererer et magnetfelt. Naturlige magneter (permanente magneter) bliver magnetiseret af jordens eget magnetfelt, mens elektromagneter kræver strøm for at være magnetiske.

Er jorden magnetisk?

magnetJorden er faktisk én stor magnet. Den har et statisk magnetfelt, som gør, at kompasset retter sig mod nord. Forskere holder øje med jordens magnetfelt, da det bliver svagere, og polerne kan flytte sig hurtigt. I øjeblikket tyder ændringerne i polernes retning og magnetfeltets aftagende styrke på, at de magnetiske poler er i gang med at bytte plads – noget som er sket mange gange før.

Verdens stærkeste magneter

Det stærkeste permanente (naturlige) magnetiske materiale, man kender til, er neodymium, som man bruger til at lave powermagneter med. Magneter af neodymium kan bære mange gange deres egen vægt (i modsætning til ferritmagneter, som vi kender fra souvenirbutikkerne og supermarkederne, og som ikke er særligt stærke). Og de er så krafige i deres magnetfelt, at man skal håndtere dem varsomt, da en kollision sker med så høj fart, at de kan splintres. Man skal derfor ikke lægge fingrene imellem to neodymmagneter, da de kan give klemmelus eller det, der er værre (to magneter på +50 kg. i bæreevne kan kvæste en hånd, der kommer imellem dem).

 

Vil du vide mere om magnetisme? Så har Wikipedia nogle rigtig gode artikler omkring magnetisme og magnetfelter.

 

indbygningshøjtaler

Hvad er en indbygningshøjtaler?

I dag ønsker mange god lyd, men lyden skal være usynlig. Du har en flot hvid minimalistisk stue og der er der naturligvis ikke plads til store gulv højttaler og et rack med forstærker og andet støvet udstyr.

 

Derfor er det godt der er kommet vellydende indbygnings højttaler som udover at være utrolig nemme at montere og er næsten usynlige, når de bliver bygget ind i et hvis loft.

Er det svært at indbygge en højttaler?

Nej heldigvis kræver det ingen tekniske kundskaber at få usynlig vellyd. Tager du et populært sæt som SPE-230BT som har det hele indbygget, der er nemlig tænkt på det hele, de har indbygget forstærker, strømforsyning og bluetooth modtager, så det eneste det kræver ved dette sæt er du kan save et hul i dit loft og sætte et stik i din almindelig 230 volts stik kontakt.

Efter installationen kan du nu nyde vellyd fra diskret højttaler direkte fra din mobil, tablet eller andre enheder med bluetooth, nemt og velspillende.

Derudover er der naturligvis også mulighed for at indbygge almindelige passive højttaler som har et diskret look, der dog kræver en forstærker, som du naturligvis kan placere efter eget ønsker, se alle indbygningshøjttaler her.

Diskrete og velspillende

indbygningshøjtalerI dag skal vores musik ikke afspilles fra 2 store køleskabe der fylder det halve af stuen. Nej det skal komme fra en diskret – ja nærmest usynlig lydkilde. Det kan nemt lade sig gøre med indbygnings højttaler. Hvide højttaler der placeres diskret i loftet, ja de bliver faktisk nærmest usynlige i et hvidt gips loft. De er utrolig velspillende og spiller ofte rigtig dybt da de er designet til at blive monteret i det man kalder en åben baffel, og det er lige det loftet vil virke som, ja et kæmpe kabinet om du vil. Derfor er de ikke kun diskret men også rigtig velspillende. Meget pænende end de store sort køleskabe i der plejer at stå i stuen.

 

Montering af indbygningshøjttaler.

Det er heldigvis nemt og bekvemt at montere indbygnings højttaler, især hvis du tænker det ind i designfasen af dit byggeri. Det eneste det kræver er at du saver et rundt hul som står under beskrivelsen til de enkelte indbygnings højttaler. Derudover kræver det at du trækker højttaler ledninger ned til et stik dåse, ofte placeres den i nærheden af stikkene til tv’et. Så kan du montere din forstærker der. Der er naturligvis også mulighed for at montere flere tilslutnings stik. Disse kabler trækkes ofte i gips væggen, en enkel og diskret løsning.

 

Indbygnings højttaler med bluetooth

Du står i din nye bolig, lejlighed eller hus. Stuen fyldes med vellyd fra din streaming tjeneste fra tv’et nemt, vellydene og elegant. Mens du sidder og nyder musikken i stuen, står din bedre halvdel og får lyst til at høre noget andet musik eller en podcast i køkkenet til de 2 kilo kartofler der skal skrælles, men løsningen er heldigvis enkel da du fik monteret et sæt bluetooth indbygnings højttaler med bluetooth – altså en komplet højttalerløsning med indbygget forstærker og bluetooth modtager.
Så når der mangler musik til dagen kartofler kræver det kun at du finder musikken på din mobil og trykker på play og med et er det meget hyggeligere at skrælle kartofler.

Montering af indbygnings højttaler med bluetooth

Montering af bluetooth højttaler er om muligt endnu enkeler end almindelig indbygnings højttaler som kræver forstærker. Da det eneste de kræver er et 230 volts stik og du kan blot parre dem med din tablet eller mobil og overfører din musik med bluetooth. Derudover skal du naturligvis save et hul i loftet.

 

Alt i alt er indbygningshøjtalere noget der er kommet for at blive, og noget du seriøst skal overveje hvis du skal lave om derhjemme.

 

lydisolering

Hvad er lydisolering?

I dette indlæg skal vi snakke lidt om hvad lydisolering er for en størrelse. Men før vi kan gå ind i det må vi lige finde ud af hvad lyd er.

De skriver på Wikipedia:

Lyd er den gentagne forplantning af trykbølger gennem luft. Lyd bevæger sig som bølger gennem forskellige stoffer, som f.eks. luft eller vand.

Det betyder altså, at lyd er bølger der kommer gennem luften og også går i gennem materialer. Materialer kan være mere eller mindre stoppende for lydbølgerne, men de går igennem dem alligevel (modsat lys, som kan blive helt stoppet af materialerne). Det er derfor man f.eks. kan høre hvad der sker bag ved en dør, selv om der ikke kommer noget lys igennem.

Lydisolering er så når man isolerer, altså lukker af for, lyden.

lydisoleringHvornår bruger man lydisolering?

Man har som regel ikke brug for selvstændig lydisolering i et hus da den almindelige isolering blokerer lyden godt nok til husbeho, men der er alligevel tilfælde hvor det kan være rart med lydisolering. Det kan f.eks. være hvis man har musikinstrumenter man gerne vil spille på. Disse larmer meget, og det kan hurtigt blive irriterende for husets øvrige beboere og eventuelle naboer, hvis man spiller på sit trommesæt hele tiden. Her kan en lydisoleret kælder være en god løsning, da den lyd der kommer ud af rummet vil være minimalt.

Hvordan lydisolerer man?

Måden man lydisolerer på er at man putter noget lydisolerende materiale på væggene, som så absorberer lyden, i stedet for at den kommer igennem. Det er ikke tilfældigt hvilket materiale man bruger, og hvordan man rent praktisk gør kommer an på hvordan rummet er indrettet, og hvad formålet med lydisoleringen er. Derfor er det også en god ide at kontakte en fagmand inden man går i gang med at lave lydisolering selv.

Hvad er Hydraulik og Pneumatik

Når nu siden her er en blog om hydraulik og pneumatik (og andre tekniske termer) er det nok meget passende at starte med at beskrive hvad de to begreber er for noget.

Vi gør det kort og simpelt, så alle kan være med, og så gemmer vi den mere avancerede oversigt til en anden gang:

Hvad er hydraulik?

Hydraulik er en bred betegnelse for når man laver en kraftoverførelse ved hjælp af væske (i praksis bruger man olie som hydraulikvæske).

Hydraulik er en meget vigtig opfindelse og har haft stor betydning for udviklingen af industrien, da man ved brug af hydraulik kan opnå utrolige kræfter. Man bruger i dag hydraulik til at trække, løfte, skubbe og meget andet, og f.eks. også til bremser i biler.

Hvad er pneumatik?

Pneumatik er i samme boldgade som hydraulik, men lever en mere ukendt tilværelse ved siden af sin “storebror”. Det skyldes at hydraulik er langt mere udbredt. Modsat hydraulik bruger man ved pneumatik luft til at overføre energien og selv om det har sine anvendelser vil man i dag primært finde hydrauliske anlæg rundt omkring.

 

Det var en (kort og simpel) forklaring på hvad hydraulik og pneumatik betyder. Husk at hvis du har et teknisk spørgsmål er du meget velkommen til at skrive det til os her